Het Talent een groen en duurzame basisschool

De gebouwen van stedelijke basisschool Het Talent in de Juul Grietensstraat in Borgerhout waren sterk verouderd. Bovendien kampte de school met een groot ruimtetekort.

Daarom werd eind 2020 een grondige renovatie gestart. De bestaande gebouwen kregen een grondige make-over en er kwam ook een stuk nieuwbouw bij. De school kreeg nieuwe ramen, gevelisolatie en aangepaste verlichting, waardoor ze een pak energiezuiniger wordt. De uitbreiding van de school en de paviljoenen op de speelplaats kregen groendaken.

De speelplaats zelf werd deels onthard. De kinderen kunnen er naar hartenlust ravotten in de zandbak en op het fiets- en boomstammenparcours.

Luchtzuivering in elke klas 

Naast de grondige renovatie van de schoolgebouwen, besliste Stedelijk Onderwijs om een mechanisch ventilatiesysteem met luchtzuivering te voorzien in Het Talent. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen in elke klas zuivere lucht krijgen. Een studie van VITO in opdracht van Onderwijsnetwerk Antwerpen had immers uitgewezen dat Het Talent zich in een zone bevindt die zwaarder belast wordt door luchtverontreiniging.

"Het Talent ligt vlakbij de Ring en dus in een rode zone wat luchtkwaliteit betreft", vertelt Jeff Van Poppel, zakelijk directeur van Stedelijk Onderwijs. "Met het luchtzuiveringssysteem verbeteren we de luchtkwaliteit in alle klassen aanzienlijk. En met de groendaken en vergroening van de speelplaats, zorgen we voor wat extra groen en ontharding in Borgerhout."

Licht en ruimte

Bij de renovatie werd veel aandacht besteed aan het creëren van lichte en open lokalen.

De werken zorgden ook voor extra ruimte voor de 180 leerlingen van de school. Ze kunnen er sinds 1 september niet alleen genieten van hun nieuw klasjes maar ook van een leeshoekje, een polyvalent zaaltje om in te spelen en een turnzaal met een gloednieuwe verende sportvloer.

Wendy Van Bommel, directeur van Het Talent: "De gerenoveerde gebouwen weerspiegelen perfect de visie van onze school. De open constructies met de grote ramen staan symbool voor onze openheid. Onze transparante houding naar elkaar en naar onze ouders toe. Voor onze verbondenheid met de buitenwereld. Dat is Het Talent ten voeten uit."

vrijdag 23 september 2022
Kleuter- en Lager Onderwijs, Stedelijk Onderwijs - algemeen